Jednoroczny chwast segetalny o białych pachnących kwiatach. Koszyczki rumianku pospolitego są cennym surowcem zielarskim. Wykorzystuje się go jako susz i olejek eteryczny bogaty w cenne związki organiczne. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.
SKU: N010
1 gram to ok. 25.000 nasion
6,00 zł – 24,00 zł
Nazwa polska: rumianek pospolity
Nazwa łacińska: Matricaria chamomilla syn. Chamomilla recutita
Rodzina: astrowate Asteraceae (złożone Compositae)
Status w Polsce: zadomowiony od epoki brązu, bardzo częsty jako chwast roślin okopowych i zbóż (głównie ozimego żyta), wzięty do uprawy jako zioło lecznicze
Roślina roczna o powszechnie znanym, mocnym i przyjemnym zapachu.
Korzenie cienkie, palowe i gałęziste. Łodyga do 50 cm wysoka, wydrążona wewnątrz, goła oraz silnie porozgałęziana.
Liście siedzące, złożone z łatek, podwójnie albo potrójnie pierzastodzielne, wyrastają skrętolegle. Poszczególne łatki liścia są u rumianku polnego równowąskie, nitkowate, kończą się ostro.
To, co zwykle i w kosmetyce zwiemy kwiatami rumianka, to dla botanika całe kwiatostany w formie koszyczków. Pojedynczy koszyczek składa się z dwu typów kwiatów o bardzo odmiennej budowie i funkcji. Na skraju koszyczku zawiązują się kwiaty brzeżne, żeńskie, nibyjęzyczkowe, koloru białego, odginające się z wiekiem ku dołowi. Kwiaty środkowe tego rumianku są obupłciowe, rurkowate (o pięciu pręcikach zrośniętych w rurkę), złociste. Puste dno kwiatowe to wspaniały wyróżnik tego gatunku, albowiem pozostałe rumianki, rumiany oraz maruny odznaczają się dnem kwiatowym pełnym.
Owocem rumianku pospolitego jest podłużna niełupka. Niełupki form dzikich tego rumianku osiągają raptem 0,1 mm długości.
Wspaniały gatunek do uprawy, gdyż świetnie rośnie, a potem plonuje na wielu typach gleb, od bardzo suchych, lekkich i piaszczystych do ciężkich, mokrawych i gliniastych.
Rumianek pospolity to znany od tysiącleci środek przeciwskurczowy i przeciwzapalny. Przyśpiesza również gojenie się oparzeń, rumieni, wrzodów i hemoroidów.
Rumianek pospolity nie jest tak dobrym pożytkiem pszczelim jak rumian polny Anthemis arvensis czy rumian żółty Cota tinctoria, albowiem oblatują go niemal wyłącznie drobne muchówki.
Mimo to warto podsiewać rumianka pospolitego w kwietnych łąkach i pastwiskach pszczelich, gdyż ślicznie pachnie.