To popularne oregano — niewysoka rodzima bylina o różowych kwiatach i wielu zastosowaniach kulinarnych oraz leczniczych. Lebiodka pospolita to także roślina miododajna, za którą przepadają zapylacze. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.
SKU: N053
12,00 zł – 52,00 zł
SZYBKA WYSYŁKA
Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.
BEZPIECZNE PŁATNOŚCI
Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.
POMOC I WSPARCIE
Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.
GWARANCJA JAKOŚCI
Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.
W 1 gramie jest ok:
10.000 nasion
Nazwa polska: lebiodka pospolita, oregano, dziki majeranek
Nazwa łacińska: Origanum vulgare L.
Rodzina: jasnotowate Lamiaceae, wargowe Labiatae
Status w Polsce: pospolita, rodzima
Drobna lub średnia roślina trwała o bardzo mocnym, przyjemnym aromacie.
Pędy kwiatowe lebiodki zawsze odznaczają się łatwo wyczuwalnym orzęsieniem, często także purpurowym wybarwieniem. Wznoszą się prosto i sztywno, rozgałęziając u góry.
Liście takie same na całym okazie, mięsiste, ładnie pachnące, pojedyncze, eliptyczne, tępo zakończone, o całobrzegich, niekiedy tylko nieco ząbkowanych blaszkach, na wyraźnych szypułkach. Podobnie jak u dziurawca na liściach obserwuje się małe, półprzezroczyste, świecące plamki, choć oba rodzaje należą do innych rodzin, lebiodka do jasnotowatych, a dziurawiec do dziurawcowatych.
Bylina ta ma kwiaty malutkie, przedprątne, zbudowane z kielicha, korony oraz niewielkich przykwiatków. Zebrane są w wierzchołkowe kwiatostany typu kłosokształtnych podbaldachów, nierzadko zachodzących na siebie niczym dachówki. Bywają jedno i dwupłciowe.
Owoc lebiodki pospolitej to rozłupnia, pękająca na cztery jajowate bądź niemal kuliste rozłupki barwy brązowej.
Oregano preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste, o bardzo ciepłym mikroklimacie, na gruntach żyznych, próchnicznych, ale przepuszczalnych i lekkich. Zaleca się siew w kwietniu, w ilości 3-5 nasion co 30 cm. Lebiodka jako roślina bardzo silna allelopatycznie powoduje z czasem zmęczenie gleby, stąd warto przenieść ją po 5 latach na nowe stanowisko.
To prastare zioło sadzone w warzywnikach, murkach kwietnych i na balkonach, obecnie coraz chętniej wprowadzane do nanołączek, ogrodów motylowych i miejskich łąk kwietnych.
Współcześnie oregano kojarzy nam się z kuchnią włoską i francuską, zwłaszcza z pizzą, spaghetti czy potrawami z owoców morza, serów i bakłażanów. Do dziś stanowi niezastąpiony składnik wielu perfum, płynów do płukania ust, likierów oraz wermutów.
Dawniej służyło także do odstraszania złych duchów z obejścia. Podtykano je pod nos lub dawano do zjedzenia epileptykom i kobietom podejrzanym o czary.
Lebiodka pospolita (oregano) to jedna z ważniejszych roślin pszczelarskich.
Jeden hektar „dzikiego majeranku” dostarcza nawet 100 kg pyłku i 700 kg miodu. Od setek lat uprawia się ją na pastwiskach pszczelich koło pasiek. Pszczelarze cenią małe wymagania siedliskowe oraz względnie niskie nakłady pracy na pielęgnację zasiewów oregano.